Monday, November 9, 2009

kelas bahasa jawa (2)

okay murid-murid, harini kita akan adakan kelas jawa buat kali kedua ye. ha, perkataan yang haritu dah hafal belom??dah??bagus betol korang ni ye. ni yang cikgu sayang ni. muahh! hahaha. ha kepada yang baru ikut kelas ni untuk harini boleh rujuk di entri ini ye. okay-okay, kita teruskan ke perkataan yang berikutnya ye.

panggilan dalam keluarga

moyang: buyut
datuk: embah lanang
nenek: embah wedok
cucu: putu

ayah: bapak
ibu: mbok

abang: kakang
kakak: mbakyu
adik/anak bongsu: ragil, tole

pakcik: pakdeh, paman
makcik: mbokdeh, bibik

*lanang = lelaki
wedok = perempuan

okay itu sahaja untuk harini ye. sila hafal. kalau tak hafal next kelas jangan datang. duduk dekat luar je. paham semua?? hahahah..kalau gini caranya jadi cikgu konfem next class kosong.
hmm..tu je untuk arini. daa.. selamat belajar!

2 comments:

nursarah87 said...

huhu..sy jawanese gak..tp panggil pakcik 'maman'...

cik peah said...

oh..maybe drpd perkataan paman kot..hehe