Friday, January 28, 2011

bila nak buat keputusan lagi susah daripada nak telan makanan

hai korang. selamat pagi. semoga uols sihat dan bertenaga di pagi hari. kalau tak cukup bertenaga minumlah milo. minum milo anda pasti sihat dan kuat!! yeahhh. semangat pulak pagi pagi camni aku hapdet blog. padahal tak semangat langsung nak kerja. aku rasa cam ada kerja nak buat tapi tak tahu apa yang kena buat. heh. cik peah punya perangai memang camni. kadang kadang aku pon naik lemas dan rimas sampai rasa nak lempang diri ni laju laju kasi otak tu center betol sikit. pastu boleh fikir dengan waras. boleh buat keputusan dengan rasional.

haaa, bila cakap pasal buat keputusan ni, kepala otak aku dah berserabut. you know what, i hate making any decision yang melibatkan masa depan aku. korang pernah tak rasa perasaan macam aku ni? eh, macam korang tau pon ape perasaan aku sekarang ni kan. sekarang ni aku rasa macam, alangkah bestnya jadi undergrad. belajar aje tak payah nak buat keputusan yang berat macam aku ni.

haih kau ni cik peah. keputusan apa yang berat sangat bagi kau tu. ce citer ce citer. ni nak habaq mai lah kat hangpa semua kan. yela, bila dah habis belajar ni kita mesti kena buat keputusan sama ada nak sambung belajar di peringkat seterusnya atau bekerja kan? keputusan ni lah yang aku rasa berat dan azab sangat nak pikir.

ekceli aku dah buat keputusan dah. dah nak dekat sebulan dah. laaaaa, habis tu apa pulak masalah kau ni kan cik peah? ni lah masalah aku. aku rasa tak yakin dengan apa yang aku buat ni. kadang kadang aku rasa menyesal ada. rasa macam tak leh gi ada. senang cerita macam macam la aku pikir semuanya tak kena. nak nak haritu ada orang dari pejabat pendidikan daerah telefon offer untuk jawatan GSTT. aku pulak pergi cakap aku dah sambung belajar. bila aku telefon mak aku cerita pasal tu, mak aku cakap, "laaaa, kenapa cakap kau dah sambung belajar? kalau kau jadi GSTT tu kan nanti senang nak dapat kpli. bal, bla, bla". perbualan terlalu panjang untuk diceritakan. kang mahunya berjela-jela entri aku ni ha.

so, bila mak aku cakap macamtu aku jadi makin tak yakin lah dengan apa yang aku buat sekarang ni kan. lagipon jawatan GSTT tu aku memang dah tahu akan dapat punya. cuma masa tu aku dah terjanji nak jadi RA ni. so rasa macam tak baiklah nak mungkir janji dan aku pulak seorang yang amat lembab bila bab bab nak decide which one is the best for me.


mula mula aku fikir mungkin ini yang terbaik bagi aku, bagi masa depan aku. tapi bila dah decide, perasaan ragu ragu tu makin menebal dalam diri aku. rasa macam, aaaargghh menyesalnya aku buat keputusan ni. kenapalah tak dengar cakap mak bla, bla, bla. adakah perasaan ni datangnya dari syaitan yang direjam yang mahu tengok anak anak adam ni tersungkur di dalam hidupnya? cis bedebah kau syaiton. berani berani bermain api dengan aku kan. erk, apakah aku merepek ni?

memang berat kan nak buat keputusan yang sangat penting dalam hidup kita ni? bila kita rasa macam kita salah buat keputusan, ada aje fikiran fikiran negatif yang bermain main di minda tatkala jiwa gundah gulana. ohhh, sukarnya bagiku berpisah denganmuuuu. eeh ni dah masuk lagu ramlah ram pulak.

hmmm, sudah lah kalau begitu. makin aku membebel makin banyak aku merapu. kesudahannya memang tak akan ada kesudahan itu disebabkan jari ini hanya pandai menaip yang merapu. susah untuk menjadikannya terus kepada tujuan asal. takpelah, ni salah satu terapi aku untuk aku clear up my mind dari anasir anasir negatif yang mencemari minda ku yang suci dalam debu ini. ceh, nak terapi bagai. terapi yang paling berkesan tatkala dilema begini adalah shoping kan? tapi malang sekali untukku yang belom bergaji ini. haaa, ni pon salah satu sebab kenapa aku rasa macam apa aku rasa sekarang ni.

*ohh, untuk pengetahuan GSTT itu adalah singkatan bagi guru sandaran tak terlatih.

ya Allah, please guide me in making the best decision for myself, for my family and for my future. please show me the way. the right and exactly way.

Thursday, January 27, 2011

take me here pleaseee!



cantik kan pemandangan tepi pantai macam ni? sejuk je hati memandangkan. best kan kalau dapat bersantai di tepi pantai. pipi disapa angin yang membelai sepoi sepoi bahasa. wah ayat nak marbeles aje.

seriously sekarang ni aku rasa macam nak pergi bercuti dekat mana mana pulau yang sebiru macam ni untuk menikmati kebesaran tuhan. alah kau cik peah bercuti je manjang sedangkan sebelum ni dah memang seronok bercuti berbulan bulan dekat umah. baru keje tak sampai sebulan dah fikir nak bercuti kat pulau lah bagai.

yelaaa, selama ni bercuti dekat rumah menghadap tv aje memanjang. mana ada menghadap permandangan macam ni. tu pasal bila dah kerja rasa best je nak bercuti kat tempat tempat macam ni. sekarang ni pun dah terbayang bayang diri aku dekat tepi pantai sambil bersantai santai. wahhhh, seronoknya perasaan tu kannn.

jomlah kita pergi bercuti gi pantai mana-mana. kalau tak dapat kau bayangkan ajela diri kau kat tepi pantai dengan memejamkan mata di hadapan kipas yang terpasang. kan berangin cam tepi pantai kan? kan? kan?

okaylah, ni entri yang mengarut tapi pelisss take me to any beach!!! eh tapi nak laut yang biru serta jernih tau. hamboi demand pulak. eh, okaylah bye!!

Wednesday, January 19, 2011

aku anak orang kaya??


hai uolss. apa khabar anak anak ikan mak hayyam semua? cukup makan tak? dua tiga minggu sejak-dua-menjak-duduk-dekat-universiti-terchenta-yang-memang-rasa-sayang-nak-tinggalkan-sebab-tu-duduk-dekat-sini-balik memang bertambah tambah 'SEHAT' lah aku ni. bukan sehat yang kesihatan anda terjamin dengan makan vitamin kami yang diimport khas dari zimbabwe. bukan bukan. tapi sehat sebab banyak makan. lepastu makan nak sedap sedap. sehinggakan diri terasa seperti anak orang kaya yang hanya nak makan makanan yang mahal mahal sampai nasi yang dekat kafe tu nampak seperti murahan gitu. wahhh, melampau betul perumpaan kau kan sampai orang yang baca ni konfem tak paham apa yang kau cuba sampaikan. MAKE IT SIMPLE AND STRAIGHT TO THE POINT PLEASEEE!

okay okay, eden torai tanpa mengeluarkan perkataan yang merapu meraban. cenggini ceritanya, semenjak aku duduk balik dekat universiti aku ni dengan tujuan sambung belajar (doa doa lah kuat semangat nak sambung dengan penuh keyakinan ye), aku dah menghabiskan beberapa ratus dengan jayanya tanpa sebarang keraguan sedangkan duit itu hasil keringat kedua ibu bapaku. cisss, anak durhaka aku ni. ehhh, takdelah sampai derhaka kan. cuma terhabiskan je. yela, sepatutnya hari-hari aku duduk dekat lab ni buat keje dengan tekunnya dan kalau takde buat keje pon membaca journal dengan tekunnya. tapi aku dah terkeluar jenjalan bersama rakan-rakan. bila dah keluar jenjalan ni paham-paham lah kan. duit mesti habis punya walaupun ada cubaan nak menahan nafsu serakah daripada menggunakan duit duit tersebut untuk menggemokkan badan.

aishhhh, aku memang seorang yang boros dan sukar untuk mengawal hawa nafsuku yang satu itu. bajet macam kaya lah kan nak belanja sakan padahal bukan sesenang itu nak mendapatkan wang ringgit. kena berusaha bermati-matian. so, bear in mind cik peah. after this no more joli-joli abeskan duit mak bagi. okay? pomish tau! hakhak. geli jew nak pomish pomish ni. padahal berjanji dengan diri sendiri. bukan berjanji dengan boipreng pon nak cakap cenggitu manja-manja, geli-geli. ohhh, so not me okkay. cisss.

ha, okaylah. tu aje pon yang nak diceritakan. takde apa yang menarik lagi tertarik untuk korang baca. cuma bebelan dan rapuan aku untuk memastikan blog yang macam segan nak hidup mati tak mahu ni bercahaya seperti sediakala. amboi cahaya celah mana ntah. eh dahlah. okbai!

hmm, best giler kan kalau dapat duit banyak macamni. ish3, sila bersyukur dengan apa yang ada okkay!

Friday, January 7, 2011

baik punya projek!


assalamualaikum salam sejahtera kepada anda semua moga berbahagia. di hari yang indah lagi mulia (hari jumaat penghulu segala hari)...bla. bla. bla. aku dah tak ingat lirik dia. memang bab bab mengingat lirik ni memang aku hampeh. tak pernah nak lekat.

okay, cukup sekadar itu untuk pembukaan entri aku. hmm, seminggu sudah aku bergelar research assistant. apa yang aku boleh katakan masa ni aku tak boleh kata apa apa lagi sebab macam jaaaaauuuhhh lagi dan panjanaaaaang lagi perjalanannya untuk sampai ke situ. hah sudah. sampai ke mana pulak? entahlah sampai mana mana lah. yang penting aku rasa aku blur. otak aku sumpah dah karat sampai hape pon aku tak hengat weh.

gila kan? nak buat projek tapi blur. eh projek? projek apa pulak aku nak buat kan? projek untuk research ni ha laahhhh. jangan pikir 'projek' lain pulak. korang ni bukan betol. asek pikir kuning je. tak macam aku yang pikir pink hijau dan coklat. heh, takde kena mengena pon. suka nak kona baring cik peah ni. eh, jangan takat baring, kona merangkak pon boleh doh. haih, sudahlah tu. straight to the point aje lah. aku rasa kan aku ni kan haish macam macam lah aku pikir sampai aku pon tak tahu apa aku pikir sampai aku tak boleh fokus untuk projek tu.

aku tak stress or tertekan ke hape. cuma mungkin otak aku ni dah agak lembap dan lembam akibat rutin harian aku sebelum ni yang makan tidur bangun tengok tv berak kencing. euww berak ngan kencing pon nak bagitau. tak senonoh punya pompan. ahhh ada aku kesah? hah, tulah masalah aku. so sekarang ni mulai saat dan detik ini aku kena fokus dengan apa aku buat. jangan nak sambil lewa lagi. tak banyak masa dah cik peah oi. no honeymoon lagi. please step out from your comfort zone. memang terlebih lebih comfort pon sampai otak jadi bebal nak pikir nak telan segala macam maklumat.

hmmm, sebagai kesimpulan untuk penceritaan aku hari ini adalah aku perlu FOKUS!! yeaaaah, usaha tangga kejayaan. jangan dah nak pikir benda lain yang tak penting tu. pikirkan dulu pasal projek kau ni ha cik peah oi. nanti kang kalau main main hasilnya pon mestilah dia nak main main. kang tergolek dok menangis berlagu awan yang terpilu lah kau jawabnya.

ya Allah, bantulah aku dalam menjalani tanggungjawabku sebagai hambaMu dan kurniakan aku kekuatan hati untuk aku terus menghadapi hari hari mendatang. berikan aku semangat untuk aku menghabiskan apa yang telah aku mulakan. jadikanlah ini jalan yang terbaik buatku agar aku yakin dalam setiap tindak tandukku dan tidak sedikit pun aku ragu dengan jalan yang telah aku pilih ini. sesungguhnya hanya Engkau yang maha berkuasa di atas setiap sesuatu.

AMIIIINNNNNNN!

alhamdulillah. terima kasih kawan kawan sebab doakan untuk saya. jasa baikmu amatlah saya hargai hingga ke hujung nyawa. cis, ayat macam hape aje. okaylah itu aje untuk kali ini. dan semoga doa kalian menjadi kenyataan dan dimakbulkan. *mesti korang tertanya tanya bila masa pulak korang doakan aku kan? abes dah korang baca doa aku tu kira korang doakan aku sekalila kan. ikhlaskan hati tu pelisss. tehehe.
*ntahpepe je. gamba takde kena mengena langsung. bajet suspen ah tajuk entri pasal projek baik punya pehtu letak picture no entry. citt!

Monday, January 3, 2011

membaca jambatan ilmu


hai semua! apa macam dengan tahun baru korang? terasa macam diri tu baru? ke semangat baru? ataupun dapat apa apa baru? baju baru ke, kereta baru ke, handphone baru ke, boipreng baru ke, gelpreng baru ke? haaa. kat sini nak habaq mai lah dengan hampa semua kan. aku dah ada hobi baru sempena tahun baru ini. tau dak apa dia?

lahhh, takkan tak boleh agak kot. dah terang tang tang tajuk entri pon membaca jambatan ilmu kan. mestilah hobi baru aku membaca. best gila kan hobi baru aku? memang best lah habag hang kan. memang dapat semua ilmu yang dikehendaki lah. tak rugi wooo. cis, padahal buka sukarela pon nak menjadikan membaca sebagai hobi baru. tapi takpelah, banyak ilmu yang berkenaan kita dapat kan. makin rugi kalau kita tak membaca sebab kita takkan dapat apa apa pengetahuan pon. jadi marilah sama sama kita jadikan membaca sebagai hobi kita.

sepertimana yang telah diseru kerajaan, marilah kita membudayakan tabiat membaca dikalangan masyarakat kita agar minda kita terus berkembang dan negara maju kehadapan!! bangsa membaca bangsa berjaya! tak gitu? yeahh! hidup cikpeah! boleh jadi YB kan? hahahaktuih lah. celah mana ntah nak jadi YB nya. langsung tak layak. punah hancur luluh lah negara yang dipimpin nanti. eh, sejak bila pulak YB memimpin negara ni. hadoi, memang fail. jadi marilah kita membaca demi mempertingkatkan pengetahuan kita. jangan reti nak baca novel cintan cintun lepas tu berangan dan mendambakan kisah cinta tu macam dalam novel. memang tak lah kan. fantasi aje semua itu. bangkitlah wahai kawan kawan ku!! haha, naik syeikh dah aku ni. tak boleh dibiarkan. sudah lah sampai di sini sahaja. ok chow!


*kepala pening dan pusing bila benda yang dibaca tak boleh nak dipaham dan ditelan. omoooo~