Monday, December 14, 2009

santet menyantet amalan syaitonirrajiim


pesanan penaja: santet tu maksudnya santau ye dalam bahasa indonesia. jangan salah paham pulak. kang ada yang fikir lain susah aku.

harini aku and the gedix geng (amy, ain dan aisyah. tapi aisyah tak gedik. dia ayu je. heheh) telah keluar ke alamanda untuk menonton filem tempatan yang bertajuk SANTAU! dengki sampai mati. *sambil membuat suara yang sangat menyeramkan*. yeah marilah sama sama kita menyokong filem tempatan walaupun kadang kadang ada yang kurang berkualiti. kita kan 1Malaysia 1filem. hahahaha. ala filem mat saleh tu pon ada gak yang ntah apa apa walaupun effect je lebih tapi plot hampeh gak. ohh suka hati kau je cik peah nak kritik kritik filem ek. apa kau pandai sangat kah? takde lah pandai tapi sekadar memberi pendapat. ye tak.

okay berbalik kepada topik asal. cerita santau ni mengisahkan sebuah keluarga yang telah di santau oleh jiran dorang yang dengki dengan kejayaan si suami. mula mula ingatkan jiran dia yang pelik tu yang jahat. rupa rupanya jiran yang baik dengan dia tu yang menyantau. oops dah terbagitahu part yang penting pulak. dah tak saspen lah lepas ni bagi siapa siapa yang lom tengok lagi. tapi aku memang dah agak dah jiran yang baik tu sebenarnya yang jahat. yelah nama pon cerita takkan dia nak tunjuk direct kot siapa yang jahat. tak saspen lah macam tu.

tapi kan cerita santau ni memang dia buat berdasarkan cerita betul pon. orang melayu ni kan memang terkenal dengan hasad dengkinya. asal orang tu berjaya je nak dengki. sepatutnya sesama bangsa dan agama saling bantu membantu, sokong mnyokong. ini tidak makin nak dengki dengki. ni semua hasutan syaitan lah ni. mana yang tak kuat gerenti tumpas.

ha, dekat dekat kawasan kejiranan aku ni ada gak kes dengki dengki ni.*peh tak leh blah kawasan kejiranan tu. gila skema lah kau. hahahah* tapi takdelah guna santau. dia pakai toyol je. sorokkan duit. sekarang ni aku tak tahu lah kes tu jadi apa lepas dah berubat. ntah toyol tu mengganas lagi ke tak. tak teringat pulak nak interview bapak aku merangkap orang kuat yang tolong carikkan orang halau toyol tu. ceh ye ye je orang kuat. setakat bantu bantu je kawan dia. okaylah aku dah penat. mata macam dah berat walaupon malam masih muda.

*bila lah projek aku ni nak siap. macam risau pulak. asyik buat benda sama je. orang lain semua dah buat macam macam. haih.

**sok nak teman ain gi carik selendang. hohohoh. syoknya cuci mata tengok tudung dan shawl. weeee..(tak tahu lagi jadi ke tak. excited lebih la lu)

2 comments:

GhOsToNe said...

dah tgk kew filem inieyh??

besh kew???

brape bntg???

cik peah said...

boleh la..cerita dia macam biasa la..standard cite hantu david teo..tapi tak seram sangat sebab kat trailer tu macam dah tunjukkan part mana nak kuar hantu..so boleh rilek tengok tanpa tutup muka..hahaha.. 3bintang je kot..