Thursday, December 10, 2009

bila bubur dah masuk perut

baru je lepas check result exam. alhamdulillah. redha jela. dah tu je yang aku mampu nak dapat dengan usaha yang seciput. tapi tipulah kalau aku cakap aku tak sedih ngan result aku yang hampas tu walaupun aku redha. yelah nak nangis sampai keluar bijik mata pon result tu takkan berubah dah. nak menyesal sebab tak belajar rajin rajin pon dah tak guna dah sebab aku memang malas sem ni. ceh bajet sebelum ni rajin lah sangat. sem sem sebelum ni pon sama je. tapi yang buat aku sedih sebab result makin menurun.

bila aku tengok balik result aku setiap sem dah macam bukit pulak bentuknya. walaupun ada peribahasa sikit sikit lama lama jadi bukit. tapi bukit result aku ni tak sama langsung dengan bukit peribahasa tu. bukit peribahasa tu maksudnya makin lama makin banyak tapi dalam keadaan aku makin lama makin menurun setelah berada di puncak bukit.

dah lah membebel banyak banyak pon benda dah lepas. kalau nasi tu dah jadi bubur, bubur tu boleh lagi dimakan. mengenyangkan perut. tapi bila dah masuk perut dah jadi tahi apa lagi yang boleh dibuat ngan tahi tu. disumbat dalam loji jela jawabnya kan. dah tak ada guna.

so tak ada gunanya nak salahkan orang lain kalau bukan diri sendiri yang belajar malas tapi main rajin. memang sepatutnya pon dapat result seciput tu kan. bersyukur jela dengan apa yang dah dapat. jadikan pengajaran yang dah berapa kali dah. tak insaf insaf jugak. tapi merungut, membebel bukan main padahal diri sendiri tak pernah berubah macam mana nak berjaya ye tak?

haih, aku ni kena upah kaunselor kasi kaunseling kaw kaw biar insaf sikit. eh bukan sikit tapi banyak. ha, ada siapa siapa yang pakar kaunseling kat sini? paling busuk pon ambik course kaunseling masa belajar ke? ada? kalau ada calling calling la ye. tapi setakat ni aku takde duit lagi nak bayar. tunggu aku dah kerja nanti la ye. kasi masuk buku dulu boleh?

*sebenarnya frust dengan subjek bioinfo sebab dia tak bagi carry mark langsung so tak boleh nak bajet dapat berapa. selain tu frust jugak dengan statistik. memang sah kau lembab bab bab matematik ni. tak dapek nak nolong la kan.

**mood semakin mengecut. lagi lagi bila fikirkan projek. ohh shut! benci betol bila aku ada perasaan macam ni. semua benda boleh jadi tergendala.


8 comments:

Bazzstary said...

taper2..klw nasi jadik bubur pon pe salahnye..
taruk seasoning kmudian..skg ni macam2 seasoning ade selain ajinomoto,ade cukup rase..ade pasti sedap,cumenye pasni ko carik idea cane nk tambah seasoning ntok bubur ko yer..dun giv up
aja2 fighting..

cik peah said...

hahahah..yela..pastikan nasi tu jadi bubur je..jgn jadi tahi..nnti apa pon xleh nak tmbah secukup rasa..XP

Misz SeroJa said...

uit..
neway congrates...
waa!!!bnyak univ da kua result...
ukm lom ag..huu
neway don give up..
aja3 fifhting!!!!!

cik peah said...

thanx zeida..heheh..
sabo la ye..
nnti kua gak tu..
result konfem gempak punye lah..

citramaya said...

same lorh..aku pn frust ngan stat n bioinfo..uwaaaa!!

tp syukur la dpt rsult cmtu..sbb aku pn byk maen..huhu, pdn muka aku!

cik peah said...

hahaha..same2 la kite memadankan diri masing2..

waniey_sakura said...

hmmm.. xpe.. kta sume same jer.. result aku pon truk gk.. huhu.. redha jela.. lgpon sem nie aku memg byk main pon rsny.. tmbh2 dok blik sgle plak 2.. huhu... xde rumet yg nk jg aku suh stdy..

cik peah said...

hahaha..tula main byk kan..tp insafnye kejap je pon..nxt sem buat bnde yg same blk...XP