Tuesday, October 27, 2009

abaikan mereka


harini aku bersiar-siar menziarahi blog orang dengan gembiranya seperti tiada sebarang peperiksaan walaupon hakikatnya paper pertama aku tinggal beberapa jam dari sekarang setelah ditolak tidur membute, makan, jalan-jalan, buang masa, main fb dan macam-macam lagi. lantas aku ada terjumpa satu
ENTRI di blog ini yang seakan-akan memberi nasihat dan perangsang kepada aku untuk mengabaikan orang-orang yang tak perlu di ambil peduli akan setiap gerak geri dan tingkah lakunya serta maki hamunnya terhadap aku.

nilah kata-kata yang aku rasa macam kena je ngan situasi aku sekarang;
"kalau orang tu maki aku kaw-kaw, aku berharap aku tak jadi gila meroyan macam dia, at the same time bersyukur sebab aku masih dibekalkan kekuatan dalaman untuk bertindak menggunakan otak, bukan gunakan hati."

so maknanya sekarang aku hanya perlu mendiamkan diri walau dia kutuk aku berbakul-bakul..walau dia maki hamun aku macam tak cukup bakul nak tampung.kalau tu je cara dia dapat puaskan diri dia kan. sebab aku tahu apa yang dia marahkan tu sampai menyebabkan dia maki gila bapak tu, aku tak pernah buat dengan tujuan saje-saje. aku pon manusia ada hati perasaan gak. tak kan la aku kejam sangat nak menghina orang..

semua tu MISUNDERSTANDING ok?

aku tak tahu lah samada perlu ke tak nak mintak maaf. takut nanti aku mintak maaf dia anggap lain plak..yela semua yang keluar dari mulut aku, gerak geri aku dia anggap macam aku menganjing dia..walhal mengucing pon aku tak pernah..aku admit yang aku memang jenis yang kadang-kadang suka gurau kasar..kadang-kadang aku tak sedar gurauan aku tu menyakitkan hati orang..biasalah kan dalam dunia ni ada ke orang yang perfect??tak de kan..

so siapa-siapa yang pernah terasa ngan aku, aku mintak maaf ok? aku tahu aku memang banyak buat salah kat orang..buat orang terasa..aku tak sengaja..sorry..
and aku maafkan gak siapa-siapa yang ada buat salah ngan aku secara sengaja atau tak. dan kebanyakan kesalahan tu aku tahu semuanya tak disengajakan kan..

tapi apa-apa yang terjadi tu semua ada hikmahnya sendiri kan..Allah tu maha mengetahui segala sesuatu..mungkin dengan cara macam ni Dia nak ingatkan aku behave diri aku..jaga perangai aku bila ngan orang..bergurau berpada-pada..
THANKS ALLAH!

4 comments:

sweetbutterfly said...

wa...berjalan-jalan dari blog-ke blog yer....ni kenapa plak nih..hm...mulut org memang susah nak tutup..sabo je la yer..gudluck exam...

cik peah said...

hahah..tu la pasal..padahal lagi beberape jam je nak exam..haih..melgha jela keje aku..ntahla..klo nak ikot aku ade salah gak..tapi xdela nak maki org kan..bialah..aku pon malas nak layan..thnax nisa..gud luck gak!

Baby SyiQin said...

mmg btol pe yg ko kate PaiQ,,tp ko jgn takot nk minta maaf kat dia,bukan bmkne bile ko minta maaf ko salah or btol la ape yg dia pk buruk pasal ko,tp ko anggap ko minta maaf tu as ko rase ko bslah atas sbb membuatkan dia berfikiran mcm tu pasal ko smpai sanggup buang masa dia mengata ko or maki ko or marah ko..kdg2 kite minta maaf kat org bukan sbb kite salah,kdg3 kite minta maaf sbb kite dah mls nk gadoh or bersengketa lame2..maybe dgn kalau kite minta maaf hati dia akan lmbut barula kite leh explain2 elok2 bnde yg sebenar kat dia..ape2 hal pon kite kena byk sabar,dlm life aku pon aku byk minta maaf kat org walaupon bukan salah aku,,manusia kat dunia ni terlalu byk yg ego sgt3,,aku doakan kite bukan tergolong dalam golongn yang egois okay syg..?

cik peah said...

hmm..ntah la cikin..aku mmg cam nak mintak maaf tapi bila perangai dia tu makin menjadi2 macam terus xlalu..lagi2 skng nak pekse aku malas nak pk dah..nnti2 la aku pk kan balik camne..hehe