Monday, August 6, 2012

Back from long hiatus. Yeay!!

Assalamualaikum w.b.t.

Bismillahirrahmanirrahiim. Hmm, lama gila dah belog ni tak berupdate langsung. Dah setahun lebih nampaknya kemalasan nak mengadap belog ni menguasai diri. Tetibe rasa rindu pulak nak membebel dalam belog maknenek ni. Maksudnya maknenek dah kembali lah ni? hihih. uolss rindu iolss?? Of course lah tak kan. siapalah aku ni sampai ada yang nak rindu aku dalam arena pembelogan ni kan. Bukan pemes pon. Takde org kenal pun melainkan kengkawan yang ada belog. Heh.

Apa nak update eh?? Kalau nak update pasal life aku selama setahun lebih aku hibernate kang lotih pulak jari korang (kalau ada yg bukak belog ni nak baca post baru aku. heh) nak scroll dari atas sampai bawah. ye dak? hehehe. Haaa, kalau camtu nak share ngan korang resipi lah. Eeh, cikpeah ni bebulan puasa cenggini nak share resipi plak. Dah lah pepagi buta. Kang terliur pulak korang (sekali lagi kalau ada yg bukak belog ni nak baca post baru aku. double heh). Alah, iman korang kuat kan. Macamlah budak 4tahun baru nak belajar puasa. ye dok?

Okay2, actually bukan resipi main course ke hape. Resipi kuih je. Alaaa, resipi cheese tart. Tetiba pulak lah aku rajin nak buat kuih2 ni kaaaan. Memang so-not-me lah kan. People change uolss, so do I. Bila dah start buat kuih rasa enjoy pulak. Lagi2 aku ada la menjual sikit2 kuih ni kat kengkawan yang nak beli. So, nindia resipi dia. Senang je uolsss. Aku yang tangan kaku tak reti buat satu hape kerja rumah pun boleh buat ni kan pulak korang yang memang tangan lemah gemalai selalu masa memasak kannnzz.

Cheese tart (Flavour ikot korang nak apa. up to uolsss)

First sekali kita kena buat dia punya crust. So ni bahan-bahannya untuk 1 adunan:

  • 170 g butter (aku pakai jenama buttercup)
  • 50g icing sugar
  • 1biji telur gred C (kalau korang pakai gred B boleh kurangkan putih telur sebab takut nanti terkeras pulak)
  • 1sudu teh esen vanilla
Okay, cara-caranya nak mengadun adalah seperti berikut (hamboi macam dah buat karangan pulak. heh):

  • Firstly, pukul butter dengan icing sugar sampai sebati.
  • Lepastu masukkan telur dengan esen vanilla.
  • Pukul adunan tadi sambil masukkan tepung gandum yang telah diayak (ditapis) sikit-sikit. Uli doh  sampai la korang rasa doh korang tu lembut. Lembut ye bukan lembik. Actually, kuantiti tepung tu bergantung pada kelembutan doh. 
  • Simpan doh yang dah siap diuli tadi dalam plastik and letak dalam peti ais. Ada org cakap 2 jam je dah cukup tapi ada yang suggest semalaman. Tapi kalau malas nak simpan sampai malam 6 jam camtu pon dah okay dah.
  • Bila dah cukup semalaman ke 2 jam ke 6 jam ke masukkan doh dalam acuan dia. Haa, sebelum masukkan dalam oven makesure korang cucuk dengan garfu. Tak boleh bayangkan? Takpe nanti aku bagi gambar kay!

Haa, acanilah ghopenya bila dicucuk. Gambar hasil ehsan kak ita  punya blog.
  • Bakar dalam oven 170C selama 20-25minit camtu bergantung pada warna crust. Tak terlalu putih dan tak terlalu brown. Kira sedang2 gitteww.
  • Ting!! bila dah siap dibakar tunggu sejuk baru boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk masukkan cheese dalam crust tu nanti.
Sekarang kita buat cheese dia pulak okay. Ni bahan-bahannya:
  • 250 g cream cheese (yang ni pulak aku guna brand tartura. packaging dia cam bonjot2 gittew. ahh, ni haaa ghopenye. tengok bawah ni haaa)

Ganbar hasil ehsan gugel
  • 50g gula kastor
  • 1 biji telur saiz gred B
  • 1/2 sudu teh esen vanilla


Haaa, sekarang cara2 nak adun pulak:
  • Memula putar cream cheese dengan gula. Oh, in b4 cream cheese ni kena keluarkan dari peti ais 20-30minit sebelum korang nak guna okay. Tapi jangan biar suhu cream cheese ni cecah suhu bilik. 
  • Kemudian, masukkan telur dengan gula kastor dan putar lagi. yeahhh!
Cingg!! siap!! boleh masukkan dalam crust yg kita dah prepare awal2 tadi. Oh, in b4 korang boleh masukkan filling  blueberry, chocolate or flavour apa korang nak dalm crust sebelum masukkan cream cheese tadi. Nak dapatkan filling yang cantik guna piping bag and picit satu tempat sampai dia membuncit memontok menggebu. Wahhh ayat nak menggebus aje. hewhew.
Okay seterusnya untuk decoration korang boleh letak apa aje atas cheese tart tu untuk buatkan dia lebih menarik. Dah siap segala bagai decoration, bakar dalam oven dgn suhu yg sama macam bakar crust tadi selama 10 minit. 

Haaaa, amacam senang je kan nak buat dia. Sekarang semua org boleh makan cheese tart buatan sendiri tanpa perlu ke bakery's cottage. Eh, lepas dah siap bakar tu tunggu sejuk boleh lah masukkan dalam peti ais. Bila sejuk2 suhu peti ais tu baru sedap nak makan kan.

Okay uolsss selamat mencuba!!!

Tadaaa!! ni laaa hasilnyaaa. Choc cheese tart. omnomnom